O SENIOR CENTRU

Senior centar

U sklopu projekta Zajednica stambenih jedinica opremljen je i prostor Senior centra te su organizirane aktivnosti za starije sugrađane. Svečano otvaranje Zajednice stambenih jedinica održalo se u utorak, 08. svibnja 2012. u 11:00 sati, i Zajednicu je prigodno otvorio gradonačelnik Grada Zagreba, g. Milan Bandić.

Godinu dana nakon otvorenje, Senior centar djeluje kao zaseban projekt.

Senior centar je  mjesto okupljanja u kojem ljudi starije životne dobi kroz različite radionice zadovoljavaju svoje socijalne,fizičke, emocionalne i intelektualne potrebe.

Vrata Centra otvorena su svim zainteresiranim starijim građanima grada Zagreba svakog radnog dana od 8:00 do 16:00 sati.

Osim stručno vođenih radionica, u prostorijama Centra, građanima je svakodnevno dostupno korištenje interneta i bogato opremljene biblioteke. Sve aktivnosti Centra su besplatne!

Radionice su osmišljene na način da se pokrije što širi dijapazon interesa i da se ostavi prostor za daljnji razvoj aktivnosti sukladno potrebama, mišljenjima i idejama samih korisnika.

Korisnici se rado i slobodno kreativno izražavaju unutar grupe na foto radionici, likovnoj,  radionici akvarela i na jednoj od novijih –  radionici izrade nakita od recikliranog materijala. Borbu protiv sjedilačkog načina života mnogi od korisnika vode redovno praticirajući yogu, nordijsko hodanje i preventivno vježbanje. Naši su korisnici pokazali velik interes za učenjem stranih jezika, pa smo zbog toga, uz početnu grupu engleskog i njemačkog  organizirali grupu za učenje španjolskog i naprednog engleskog jezika. Naše korisnice organiziraju tjedno druženje na radionici pod nazivom “Kako biti lijepa i zadovoljna” gdje prate najnovije trendove u šminkanju, frizurama i odijevanju, te dobivaju stručne vizažističke savjete i znanja.

U sklopu Senior centra aktivno djeluje Centar za osnaživanje prava starijih osoba, sa ciljem upoznavanja starijih građana s njihovim pravima te postupcima zaštite prava, poticanja na aktivnu participaciju u zajednici te poboljšanja kvalitete života.

Na radionici terapije zvukom korisnici razvijaju unutarnji sklad  te akumuliraju energiju i snagu za dnevne zadatke i pojačavaju kreativnu energiju.

Senior centar svojim djelovanjem nastoji ukazati na važnost promjene kuta gledišta iz kojeg se na starije osobe gleda kao na pasivne članove zajednice te razbija predrasudu o starijim osobama kao teretu društva, aktivirajući njihova znanja i vještine čime postaju resurs i aktivni članovi zajednice.