S radom kreće Edukativno – istraživački centar za podizanje kvalitete života starijih osoba

Zagreb, 13. ožujka 2017. – U društvo suradnika i prijatelja  Zaklade Zajednički put u ponedjeljak je na adresi  Zvonimirova 17/II.kat službeno otvoren Edukativno – istraživački centar za podizanje kvalitete života starijih osoba. Uz prigodni govor novootvoreni centar otvorio je gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić. Program otvaranja vodila je Karmela Vukov Colić, a glazbenim nastupom prisutne su razveselili Ksenija Erker i Zoran Mišolongin. Upraviteljica Zaklade Ines Vrban također je pozdravila sve prisutne, poželjela im dobrodošlicu i predstavila plan rada Edukativno – istraživačkog centra.

Među ciljevima osnivanja ovog centra ističu se:

  • Osigurati bolju rasprostranjenost i dostupnost usluga za osobe starije dobi na području grada Zagreba
  • Omogućiti razvoj usluga u skladu sa specifičnim potrebama (po djelatnosti i po kvartovima) osobama starije dobi
  • Omogućiti zapošljavanje i razvoj poduzetništva i obrtništva kroz pružanje usluga i proizvoda usmjerenih na populaciju starijih osoba
  • Uspostaviti centralnu bazu podataka  potražnje (potreba) i ponude usluga u segmentu podrške starijim osobama na području grada Zagreba

U skladu s ciljevima, program rada Edukativno – istraživačkog centra za podizanje kvalitete života starijih osoba obuhvatit će Savjetovalište za starije osobe koje uključuje pružanje psihosocijalnih i financijsko-pravnih usluga, Razvojni centar za osnaživanje prava starijih osoba, Edukativni centar te formiranje Registara (baza podataka potražnje i ponude usluga u segmentu podrške starijim osobama na području grada Zagreba).

Ivan Šikić, Milan Bandić., Ksenija Erker, Ines Vrban, Irena Sara Mraz, Ana Dolić

Izrazivši zadovoljstvo stavljanjem na raspolaganje ovog prostora od gotovo 200 m2 u centru grada – našim najmudrijim sugrađanima, zagrebački gradonačelnik poručio je kako bismo svi polako trebali početi razmišljati o starosti i svemu što ona nosi.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna posebno je istaknula da je ovo, nakon Senior centra na Jarunu te stambenih zajednica za organizirano stanovanje starijih osoba, treći projekt Zaklade u kojem će se odvijati razni programi namijenjeni još boljoj socijalnoj uključenosti starijih građana. Zaklada Zajednički put je nastala prije osam godina, objasnila je zamjenica pročelnice i članica Nadzornog odbora Zaklade Romana Galić, dodavši kako je ovaj projekt samo nadogradnja svega onoga što Grad Zagreb u proteklih 12 godina radi kroz gerontološke centre, kroz čije besplatne radionice godišnje prođe između sedam i osam tisuća umirovljenika.

Upraviteljica Zaklade Ines Vrban rekla je kako je upravo podizanje kvalitete života starijih osoba cilj Zaklade te podsjetila kako je svaki četvrti Zagrepčanin stariji od 65 godina. Kao posebnost Centra, Vrban je istaknula formiranje financijsko-pravnog savjetovališta, koje će korisnicima pomoći u pripremi pri odlasku u mirovinu i planiranju sigurne starosti kroz savjete u upravljanju osobnim financijama i nekretninama, reguliranje ugovora o uzdržavanju, opcije za rješavanje stanovanja, zaštite zdravstvenih, socijalnih, psiholoških i potrošačkih  prava.

Osim stručnih i ciljanih istraživanja za razvoj novih i kvalitetnijih programa, u novoovorenom centru održavat će se i edukativne radionice učenja stranih jezika i računalne radionice, za kojima postoji velika potražnja među starijom populacijom.

Fotogalerija: