AKTIVNO STARENJE

PSIHOLOŠKA PODRŠKA I POMOĆ U NOŠENJU SA SPECIFIČNIM PROBLEMIMA STARIJE DOBI KROZ GRUPNI RAD S KORISNICIMA

Projekt “Psihološkog savjetovališta za starije osobe” uspješno djeluje već tri godine i provodi ga psihologinja Zaklade kroz psihoedukativne programe te grupe podrške i samopomoći. Grupe su organizirane jednom tjedno na više lokacija (7) u trajanju od 1,5 sata. Grupe se mogu po potrebi prilagođavati prema dobnom rasponu korisnika uzimajući u obzir činjenicu kako je ovakav tip rada poglavito usmjeren ka osobama rane i srednje starosti. Dostupno je i individualno psihološko savjetovanje po potrebi. s ciljem povećanja efikasnosti djelovanja s obzirom na ukazane potrebe tražimo volontere.

O projektu:
Starenje je proces koji započinje prije starosti, započinje rano i traje dugo. Neke sposobnosti kao na primjer motorička brzina počinje opadati već i prije srednjih godina. Starenje podrazumijeva niz promjena s kojima se osobe starije životne dobi susreću od samih bioloških promjena, promjena u zdravstvenom statusu, promjena u psihološkom doživljavanju sebe, promjena u doživljavanju okoline do nekih specifičnih individualnih pitanja svake osobe pojedinačno.

PSIHOLOŠKE RADIONICE ZA OSOBE STARIJE ŽIVOTNE DOBI se provode s ciljem podrške za uspješno i optimalno nošenje s promjenama u načinu života povezane sa starenjem. Radi se u grupama gdje se pod stručnim vodstvom psihologice teoretski, praktično i zabavno obrađuju različite psihološke teme.
Učenje i pamćenje u starijoj dobi – koje su očekivane promjene u pamćenju koje dolaze sa starenjem, mogu li nešto učiniti za svoje pamćenje, mogu li ga osnažiti, ako mogu KAKO se to radi. Treningom ukratko, naučite kako osnažiti mozak i svoje misleće i pamteće sposobnosti.
Tehnike opuštanja – kako se opustiti kada mi je to potrebno, što inače radim da bi se opustio, koje su to tehnike koje mogu koristiti svakodnevno bez odlaska u SPA i na masažu a da se smirim. Tehnike opuštanja disanjem, zamišljanjem i mišićnom relaksacijom.
Komunikacijske vještine – dobro, cijeli život komuniciram, uglavnom uspješno i što kada se zavrtim u krugu i nikako problem ne uspijevam riješiti, jer me se ne čuje, jer me se ne razumije. Postoji rješenje, teorijsko i praktično.
Tugovanje – gubitci su na žalost sastavni dio života, na još veću žalost sa starenjem ih je sve više. Neki ljudi će u najboljoj namjeri reći kako s vremenom čovjek „ogugla“. Je li to istina. Ili mit. Kako se nositi s gubitcima novca, imovine, zdravlja, bliskosti, sa smrću bliskih osoba. Što se može očekivati, što je „normalno“ tugovanje, koliko traje……
Depresivno raspoloženje, depresivnost, depresija – koja je razlika između ove tri stvari, koji su znakovi za uzbunu, kada depresivnoj osobi treba stručna pomoć.
Obiteljski odnosi – ponekad su izvor najveće radosti, a ponekad izvor najveće tuge. Kako je tome tako, što mogu učiniti za dobar obiteljski život………..
Usamljenost – podrška za usamljene usmjerena ka osmišljavanju načina nošenja s usamljenošću i načinima dobivanja veće socijalne podrške. Usamljenost u starijoj dobi uz smanjenu aktivnost su bitni faktori koji utiču na razvoj depresivnih simptoma do same depresije. Grupa podrške je preventivna mjera za razvoj depresije u starijih osoba.i

Očekivani rezultati za organizaciju i korisnike *
Provedene redovne aktivnosti savjetodavnog tipa (savjetovalište socijalne zaštite, pravno savjetovalište i psihološko savjetovalište).

Unaprjeđenje rada psihološkog savjetovališta kroz angažiranje volontera psihologa koji bi omogućili širenje područja rada psihološkog savjetovališta za starije osobe.